Home » Blogs » ‘Infrarood is voordeliger dan warmtepomp’ Installatiejournaal

‘Infrarood is voordeliger dan warmtepomp’ Installatiejournaal

Gepubliceerd op 18 februari 2021 om 06:48

Voor eengezinswoningen is het verwarmen met een infraroodsysteem voordeliger dan met een warmtepomp. Dit meldt Welnu Infraroodverwarming op basis van een Duits onderzoek.

Voor eengezinswoningen is het verwarmen met een infraroodsysteem voordeliger dan met een warmtepomp. Dit meldt Welnu Infraroodverwarming op basis van een Duits onderzoek.

Zijn infraroodsystemen een low-tech alternatief voor warmtepompen? Dit werd bekeken tijdens een wetenschappelijk Duits onderzoek.

Onderzoek van drie jaar

Het onderzoek duurde drie jaar.  Het vond plaats in opdracht van het Bundesministerium für Bau und Heimat, de organisatie Zukunftbau en het Bondsinstituut für Bau-, Stadt- und Raumförschung.

 

Praktijksituatie en simulatiemodellen

De onderzoekers vergeleken een warmtepompsysteem met vloerverwarming met een infrarood verwarmingssysteem.  Ze gebruikten een praktijksituatie (een appartementsgebouw van 1360 m2 en 4 verdiepingen) een laboratoriumsituatie en simulatiemodellen.

 

Infrarood goedkoper in aanschaf

De eerste conclusie is dat een infraroodsysteem veel goedkoper in aanschaf is dan een warmtepomp. Wel gebruikt een gemiddeld infraroodsysteem meer energie dan een warmtepomp. De wetenschappers kozen ervoor de financiële ruimte te gebruiken voor de aanschaf van zonnepanelen.

 

Infrarood in combinatie met zonnepanelen

De combinatie infraroodpanelen met zonnepanelen verbruikt tijdens het stookseizoen minder energie dan een warmtepomp en levert  buiten het stookseizoen veel elektriciteit op. Die kan worden teruggeleverd aan het net. Gerekend over 50 jaar is daarmee een infraroodsysteem met zonnepanelen aanzienlijk goedkoper, aldus de onderzoekers.

 

Regelbaarheid beter bij infrarood

Uit het onderzoek kwam ook naar voren dat infraroodpanelen een kamer snel kunnen verwarmen. In combinatie met een goede regeling speelt zo’n systeem optimaal  in op de warmtebehoefte in de ruimte. Het verbruik van warmte is 15 procent lager dan bij een intelligent geregelde elektrische vloerverwarming. Bij een warmtepomp is het verschil nog groter.

 

Lagere overdrachtsverliezen

In ruimten met infraroodsystemen zijn de overdrachtsverliezen 50% lager dan bij watergedragen vloerverwarming. Dit komt doordat er bij infrarood verwarming minder warmteverlies via de bouwconstructie.

 

Comfort ook bij lagere kamertemperatuur

Het onderzoek geeft verder aan dat in een infrarood verwarmde ruimte de temperatuur lager is. Het verschil bedraagt gemiddeld 0,6 graden. De behaaglijkheid is hetzelfde, maar het warmteverlies door ventilatie wel kleiner.

 

Aan plafond het hoogste rendement

Volgens het onderzoek zijn er grote verschillen zijn tussen de infraroodpanelen. Het stralingsrendement varieert van 40 tot 70 procent. Er is op dit moment geen standaardisatie voor het bepalen van het rendement van panelen. Uit het onderzoek blijkt dat het ophangen aan het plafond het gunstigst is voor het rendement.

 

Elektriciteitsverbruik driemaal zo hoog

Het elektriciteitsverbruik van een infraroodsysteem is gemiddeld ruim driemaal zo hoog als van een warmtepomp. Dit getal varieert sterk. Zowel de kwaliteit van de infraroodpanelen als van de warmtepomp kunnen verschillen, evenals het gebruik en de regeling. Om het elektriciteitsverbruik te compenseren kozen de onderzoekers er dus voor zonnepalen toe te passen.

 

Geschikt voor eengezinswoningen en kantoren

De vraag is of infrarood systemen een low-tech alternatief zijn voor warmtepompen wordt positief beantwoord. Volgens de onderzoekers zijn infraroodsystemen zeer geschikt voor eengezinswoningen  en ook voor kantoren. ’s Nachts en in het weekend zou met een infraroodsysteem de temperatuur flexibel verlaagd en energie bespaard kunnen worden.

 

Kosten zijn lager

De onderzoekers stellen dat hierdoor het uitbreiden van het gebruik van hernieuwbare energie enorm kan worden bevorderd. Paneeleigenaren zouden niet veel hoeven te investeren en de jaarlijkse kosten zouden lager zijn dan bij een warmtepomp.

 

Bron:

https://www.installatiejournaal.nl/energie/nieuws/2021/02/infrarood-is-voordeliger-dan-warmtepomp-10111979?_ga=2.70446032.1707267260.1613626792-1410677376.1613626792

 

 

Bel of mail ons voor meer info: 0725400560 info@lvsheating.com

Heeft u een bedrijf en nog geen login gegevens ?

Mail uw bedrijfsgegevens naar info@lvsheating.nl
U ontvangt van ons inloggegevens en nadat u bent ingelogd zijn uw nettoprijzen direct zichtbaar!

www.lvsheating.com
info@lvsheating.com
0725400560
Flemingstraat 9-11
1704SL Heerhugowaard
Showroom is geopend van maandag tm vrijdag 08:00 - 17:00 en zaterdag van 10:00 - 14:00.

Jolanda Ligthart
Lodewijk van der Sluis

Offerte aanvragen;
https://www.lvsheating.nl/offerte-formulier-algemeen

Enquete formulier;
https://www.lvsheating.nl/enquete-formulier

LVS HEATING is groothandel, fabrikant, leverancier en installateur van infraroodverwarming en regeltechniek sinds 1990.

https://www.youtube.com/watch?v=CiD2FeYezHw&t=144s


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.